Το σύνθημα της χΜΔΥ

από την όχθη στην κορφή!!!

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Νικόλαος Πλαστήρας

Ο Πλαστήρας, τον οποίο η Πολιτεία, για τη γενικότερη προσφορά του, ανακήρυξε "Άξιο της Πατρίδος", είναι η πιο σφριγηλή φυσιογνωμία που κυριάρχησε στην Νεότερη Ελληνική Ιστορία και αποτέλεσε μοναδικό διαχρονικό παράδειγμα Δημόσιου Άνδρα, με ήθος και ανιδιοτέλεια, υπηρετώντας την Πατρίδα του και υπερασπιζόμενος τα δίκαια του Ελληνισμού ως Στρατιώτης, ως Επαναστάτης και ως Πολιτικός.

Νικόλαος Πλαστήρας

Όταν η Αγγλία μέσω του Άγγλου πρέσβεως Λίντλεϋ του ζητούσε επίμονα και με απειλές κατά της χώρας μας, να μην καταδικάσει τους Έξι (6) υπεύθυνους (πολιτικούς και αρχιστράτηγο) της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο Πλαστήρας απάντησε:
"Η Ελλάς υπήρξε Τίμια Σύμμαχος της Αγγλίας. Την εγκαταλείψατε αλλά εκείνη συνέχισε μόνη τον αγώνα. Είδε τους πληθυσμούς της να σφαγιάζονται, την ελληνική γη να ακρωτηριάζεται. Μπορεί να ζήσει και μόνη. Και αν καταρρεύσει θα στήσουμε στον Κάβο Μαλέα μιά πινακίδα που θα γράφει, πως εδώ ανθούσε κάποτε ένας πολιτισμός που κατέστρεψαν οι Δυτικές Δυνάμεις. Αυτό να διαβιβάσεις στην Κυβέρνησή σου. Τελειώσαμε κύριε".

Νικόλαος Πλαστήρας

Κυβέρνησε πολλές φορές την Ελλάδα, σαν Πρωθυπουργός, πέθανε με μοναδική περιουσία ένα κρεβάτι και ένα μικρό κομμάτι γης, που άφησε στην ψυχοκόρη του (ορφανή προσφυγοπούλα από την Προύσσα, που ο ίδιος υιοθέτησε κατά τη διάρκεια εκστρατείας).

Νικόλαος Πλαστήρας

Ο άνδρας εκείνος που με την Ανδρεία του και την Παλικαριά των πολεμιστών του, που ο ίδιος ενέπνεε, ανάγκασε τον Διοικητή της 57ης Τουρκικής Μεραρχίας Πεζικού, Ρεσάτ Μπέη, να αυτοκτονήσει διότι δεν κατάφερε μέσα στη γενική υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού να καταλάβει το ύψωμα 1310 - Ερικνέν του Χασάν Μπέλ, το οποίο το υπερασπίζονταν οι Τσολιάδες του 5/42.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παρατηρητήριο

Από τη θέση "Παλαιομονάστηρο", ανάμεσα στο Φράγμα και τον Μπελοκομίτη (περιοχή "Ζυγογιαννέικα"), ξεκινάει μονοπάτι για το Παρατηρητήριο που υψώνεται πάνω από όλη την περιοχή προσφέροντας μια μοναδική πανοραμική θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 

Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τον ουρανό με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος.
                                                                                                                Φτάνετε σ' αυτό κάνοντας μια παράκαμψη 2 περίπου χλμ. από τον βασικό δρόμο ακολουθώντας την πολύ καλή σήμανση. Ο δρόμος βατός και με απλό ιδιωτικό αυτοκίνητο.  

 Έχει κατασκευαστεί στη θέση «Ζυγογιαννέϊκα», μεταξύ Φράγματος και της Κοινότητας Μπελοκομίτη. 
Παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα αφ΄ ενός να παρατηρήσουν τη σπάνια ορνιθοπανίδα της περιοχής και αφ΄ ετέρου να απολαύσουν τη μοναδική θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο και το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων.


Ορειβασία

Μια που είμαστε φυσιολάτρες  και οι λάτρεις του περιπάτου στη φύση, είναι βέβαιο ότι θ' αποζημιωθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Οι πλαγιές των βουνών προσφέρονται για σύντομες, ή μεγάλης διάρκειας πορείες, για άλλοτε ευκολότερες κι άλλοτε δυσκολότερες διαδρομές. Ο ορειβατικός - χιονοδρομικός όμιλος Καρδίτσας δίνει σχετικές πληροφορίες ενώ λειτουργεί και το ορειβατικό καταφύγιο. Παρακάτω περιγράφονται οι κυριότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων. 
Οι διαδρομές αυτές ξεκινούν από το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων ή το Καταφύγιο Ελατάκος ή από χωριά της περιοχής και καταλήγουν σε κορυφές με επιβλητική θέα ή σε ενδιαφέροντες φυσικούς σχηματισμούς.



Μονοπάτι 1ο : Καταφύγιο Αγράφων - Σπηλιά Γάκη

Μήκος 7.850 μ. 
Είδος διαδρομής Κατάβαση στο μεγαλύτερο μήκος 
Μέσος χρόνος πεζοπορίας 3 ώρες 
Υψομετρική διαφορά Από 1450 μ. έως 1100 μ. 
Βαθμός δυσκολίας Μικρός έως μέτριος 
Ευκολίες που παρέχονται Σήμανση, κιόσκι, νερό, πάγκος φαγητού 
Κύρια Βλάστηση Πυκνό δάσος ελάτης, παραποτάμιο δάσος 
Ενδιαφέροντες φυσικοί σχηματισμοί Ποταμός Καριτσιώτης, Φαράγγι ποταμού Κερεντάν


Μονοπάτι 2ο : Καταφύγιο Αγράφων - Αγ. Νικόλαος Πετρίλου

Μήκος 12.200 μ. 
Είδος διαδρομής 5.500 μ. ανάβαση, 6.700 μ. κατάβαση 
Μέσος χρόνος πεζοπορίας 5 ώρες 
Υψομετρική διαφορά Από 1450 μ. έως 2152 μ.
Βαθμός δυσκολίας Μέτριος έως μεγάλος 
Ευκολίες που παρέχονται Σήμανση, κιόσκι, πάγκος φαγητού, παγκάκια 
Κύρια Βλάστηση Δάσος ελάτης, υποαλπικά λιβάδια


Μονοπάτι 3ο : Καταφύγιο Αγράφων – Φυλακτή

Μήκος 7.340 μ. 
Είδος διαδρομής Καταφύγιο – Νεράιδα – Πεζούλα: κατάβαση Πεζούλα – Φυλακτή: ανάβαση 
Μέσος χρόνος πεζοπορίας 1 ώρα & 20΄ 
Υψομετρική διαφορά Από 1450 μ. έως 970 μ.
Βαθμός δυσκολίας Μέτριος 
Ευκολίες που παρέχονται Σήμανση, κιόσκια, πάγκοι φαγητού, παγκάκια, νερό
Κύρια Βλάστηση Πυκνό δάσος ελάτης / μικτό δάσος ελάτης δρυός


Μονοπάτι 4ο : Φυλακτή Αγράφων – Γκαβέλ (όρος Βουτσικάκι)

Μήκος 10.410 μ. 
Είδος διαδρομής Ανάβαση 
Μέσος χρόνος πεζοπορίας 3 ώρες 
Υψομετρική διαφορά  Απο 970 μ. έως 2152 μ. 
Βαθμός δυσκολίας Μεγάλος 
Ευκολίες που παρέχονται Σήμανση, κιόσκια, πάγκοι φαγητού, παγκάκια, νερό
Κύρια Βλάστηση Δάσος ελάτης, υποαλπικά λιβάδια

Ορειβατικό Καταφύγιο

Το νέο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ., στην περιοχή "Καραμανώλη" Νεράιδας, Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο δύο ορόφων που κατασκευάσθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ.
Το καταφύγιο έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων.
Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.
Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Τασιόπουλος 24410-92922 και 6932744194 (φυσικά κινητό, εδώ είναι από τις λίγες περιπτώσεις που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ απαραίτητο).
Η χρήση του καταφυγίου γίνεται μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο. Τιμή υπηρεσιών: 12 ευρώ η διανυκτέρευση. Με πρωινό 17 ευρώ.



Πρόσβαση στο καταφύγιο Η πρόσβαση στο καταφύγιο από την Καρδίτσα, είναι εφικτή από δύο κατευθύνσεις:
1. ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα μέσω Κρυονερίου (44 χλμ.) ή
2. μέσω Καστανιάς και φράγματος λίμνης Πλαστήρα (55 χλμ.).
Και οι δυο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα από τον οποίο διανύοντας 6 χλμ. χωματόδρομου, φθάνετε στο καταφύγιο.

ΑΓΡΑΦΑ

Άγραφα

Γράφει: Ο Λάμπρος Γριβέλλας τ. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Συνοπτική ιστορική ανασκόπηση.

Ο ορεινός όγκος της ΝΑ Πίνδου, τα Άγραφα, γεωγραφικά ενώνει την δυτική με την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία και μορφολογικά αρχίζει από τα ήρεμα Θεσσαλικά ριζοβούνια και με δαντελωτές διακυμάνσεις και συμμετρικές καμπύλες ανεβαίνει στις περήφανες Αγραφιώτικες βουνοκορφές και καταλήγει στον Αχελώο.

Οι λόφοι, οι χαράδρες και τα κορφοβούνια, όλα ντυμένα με την πλούσια χλωρίδα της ελληνικής φύσης, φιλοξενούν σπάνια θηράματα, την πετροπέρδικα, τον κότσυφα, τον λαγό, τον αγριόχοιρο, κλπ. Την ομορφιά του τοπίου συμπληρώνει η τεχνητή λίμνη Νικολάου Πλαστήρα που λικνίζεται φιλάρεσκα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης ανάμεσα ουρανού και γης. Στις πλαγιές των βουνών και σε όμορφα οροπέδια είναι χτισμένα τα Αγραφιώτικα χωριά, που γνώρισαν μεγάλη άνθιση κατά την εποχή της τουρκοκρατίας (1650 – 1750 μ.χ) όταν μαζί με την Μάνη, τα Σφακιά και το Σούλι αποτελούσαν τα προπύργια του Ελληνισμού. Τα Άγραφα διαιρούνται σε δύο μεγάλα τμήματα.
Τα Ευρυτανικά και τα Θεσσαλικά Άγραφα. Τα πρώτα ελευθερώθηκαν μετά την επανάσταση του 1821, ενώ τα Θεσσαλικά Άγραφα παρέμειναν στον τουρκικό ζυγό άλλα 50 χρόνια (1830 – 1881). Τα Θεσσαλικά Άγραφα υπάγονται διοικητικά στον νομό Καρδίτσας. Μέχρι το 1912 διαιρούνταν σε 7 δήμους: Ιτάμου (πρώην Ζογλώπι), Νεβροπόλεως (πρώην Μεσενικόλας), Μενελαίδος (πρώην Ρεντίνα), Ταμασίου (πρώην Δρανίστα), Ιθώμης (πρώην Φανάρι), Γόμφων (πρώην Μουζάκι) και Αργιθέας (πρώην Κουμπουριανά).
Τα Ευρυτανικά Άγραφα συγκροτούνταν από 5 δήμους: Αγραίων (πρώην Κεράσοβο), Αγράφων (πρώην Άγραφα), Απεραντίων (πρώην Γρανίτσα), Δολόπων (πρώην Καροπλέσι) και Κτημένων (πρώην Φουρνά).
Σήμερα τα χωριά του τέως δήμου Δολόπων υπάγονται διοικητικά στο νομό Καρδίτσας. Συνολικά τα Θεσσαλικά Άγραφα συγκροτούνται από 73 χωριά και τα Ευρυτανικά από 41.

Η ιστορία των Αγράφων είναι πανάρχαια

Από το 1500 π.χ. μέχρι το 27 π.χ. κατοικούνταν από τους Δόλοπες και τους Αθαμάνες οι οποίοι ανέπτυξαν το δικό τους πολιτισμό. Στα κατοπινά χρόνια αναμειγνύονται στις διαμάχες μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων και κατά το Μεσαίωνα κατακλύζονται από κύματα βόρειων λαών: Σλάβων, Αλβανών,Βλάχων, κ.α.
Την εποχή της τουρκοκρατίας τα Άγραφα αποτελούν το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού. Με την συνθήκη αυτονομίας τους (1525) αναπτύσσουν σχολεία και ανώτερες Σχολές, (Ελληνομουσείο Αγράφων) προσελκύουν διάσημους λόγιους της εποχής (Γιανούλης ο Αιτωλός, Αναστάσιος Γόρδιος, Κοσμάς ο Αιτωλός, κ.α.) εκτρέφουν την κλεφτουριά, προετοιμάζουν την επανάσταση και παίρνουν μέρος σ’ αυτήν.
Μετά το 1832 και μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) λαβαίνουν μέρος σε τρία επαναστατικά κινήματα (1854, 1866-69 και 1878). Κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή (1941 – 1944) τα Άγραφα αποτελούν την ψυχή της Αντίστασης. Στο έδαφός τους συγκροτούνται τα αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, φιλοξενούν την επαναστατική κυβέρνηση του βουνού  (ΠΕΕΑ) και διαθέτουν συμμαχικό αεροδρόμιο στη Νεβρόπολη το μοναδικό σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη.
Μάστιγα των Αγραφιώτικων χωριών αποτέλεσε η μετανάστευση η οποία απογύμνωσε την περιοχή από το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό της και μετέβαλλε τον τόπο σε χώρα γερόντων. Σήμερα καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες από τις Αγραφιώτικες κοινότητες, τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους και την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών του νομού Καρδίτσας να δημιουργηθεί μία καλή υποδομή για οικονομική ανάπτυξη, κυρίως προς την κατεύθυνση του τουρισμού, της οικοτεχνίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα. Η περιοχή απέκτησε ξενώνες, εστιατόρια, ύδρευση, ηλεκτρισμό, τηλέφωνα και ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Απομένουν όμως πολλά ακόμη. Να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο, να αναδειχθεί ο λαϊκός πολιτισμός και η λαϊκή τέχνη, να συντηρηθούν και να γίνουν επισκέψιμα τα ανεκτίμητα θρησκευτικά μνημεία των Αγράφων. Να γίνουν όλα εκείνα που θα συγκρατήσουν τους νέους στον τόπο τους.

Καλή Αρχή!

Γεια χαρά!
ΞΕκινάμε ένα νέο ταξίδι με νέους στόχους και νέες βλέψεις, 
ερευνα προσφορά φύση περιπέτεια ΔΡΑΣΗ Χιόνι ΒΡΟΧΗ μαγείρεμα ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ!
Ελάτε να το στήσουμε όλοι μαζί παρέα και να γίνει ακόμα καλύτερα από την ΚΜΔΥ

Για μία αξέχαστη εμπειρία, χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ, δίνουμε τον εαυτό μας, την δουλειά μας, Και θα δείτε που ό κόπος μας θα μας επιστραφεί με τον καλύτερο τρόπο! Και εμεις θα την περιγράφουμε με έναν μοναδικό τρόπο... ΤΟΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟ!

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Δημήτρης Σταυρίδης
Αρχηγός χΜΔΥ Λίμνη Πλαστήρα - Αγραφα